Kaakfysiotherapie vergoeding

Kaakproblemen ontstaan vaak door onbewuste handelingen of door acties die onschuldig lijken, zoals nagelbijten of kauwgom kauwen. Ondanks het gemak waarmee kaakproblemen veroorzaakt worden, kunnen kaakproblemen ernstige gevolgen hebben. Daarbij komt ook nog eens kijken dat maar liefst 21% van de Nederlanders last heeft van kaakklachten, terwijl maar 2 tot 4 procent naar de kaakfysiotherapeut gaat. Dit lage percentage is al helemaal vreemd wanneer je bedenkt dat kaakfysiotherapie vergoeding bestaat. 

Wat is kaakfysiotherapie?

Het aantal mensen met kaakproblemen is aanzienlijk. Gelukkig bestaat er kaakfysiotherapie om de klachten te verhelpen. Orofaciale/ kaak fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het kauwstelsel en spieren die in het hoofd en halsgebied liggen. Kaakfysiotherapie werkt in essentie hetzelfde als normale fysiotherapie. Er vindt eerst een intakegesprek plaats waarbij de orofaciale fysiotherapeut de oorzaken van de kaakproblemen vaststelt. 

Kaakfysiotherapie vergoeding

Een kaakfysiotherapie vergoeding is onderdeel van de aanvullende verzekering. Hierdoor hoeven er geen extra kosten gemaakt te worden. Het wordt daarentegen aangeraden om de polisvoorwaarden van je verzekering te controleren. Daarboven is het goed om te weten dat een kaakfysiotherapie vergoeding valt onder een fysiotherapie verzekering en dus niet onder een tandartsverzekering. 

Voor tandartsverzekeringen kan je terecht bij tandartsverzekering vergelijken.

Met welke klachten kun je bij een kaakfysiotherapeut terecht?

Klachten die een orofaciaal fysiotherapeut behandelt zijn onder meer:

  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen;
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd;
  • Oorsuizen (tinnitus);
  • Aspecifieke aangezichtspijn;
  • Duizeligheid;
  • Nek- en schouderklachten;
  • Hoofdpijn en vormen van migraine;
  • Gevolgen van ongelukken en botbreuken;
  • Klachten in het hoofd-halsgebied door kanker, reuma of een andere ziekte;
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning of stress.

Gemiddelde kosten behandeling Kaakfysiotherapie

Intake en onderzoek met verwijzing€56,-
Intake, onderzoek en screening€53,-
Orofaciale fysiotherapie/ kaakfysiotherapie€51,-
Consult door specialist
€66,-
Toeslag voor behandeling aan huis€20,-

Het aantal behandelingen is geheel afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Het kan een aantal weken tot maanden duren voordat alle klachten verholpen zijn. Fysio’s streven naar 5 à 6 behandelingen. Een snelle rekensom leert dat 6 behandelingen gelijk staan aan €361. Deze prijs is inclusief intake. Om deze onnodige kosten te voorkomen, is een goede kaakfysiotherapie vergoeding van belang.

Kies de juiste verzekering

Kortom, kaakproblemen komen vaak voor. Orofaciale fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd om de klachten te verhelpen. Een kaakfysiotherapie vergoeding valt onder de aanvullende verzekering. Deze vorm van behandeling wordt namelijk gezien als normale fysiotherapie. Om zeker te weten dat jij dé fysiotherapie verzekering hebt die het beste bij jou past, kun je fysiotherapie verzekeringen vergelijken.