Artrose fysiotherapie vergoeding

Wordt fysiotherapie vergoed bij artrose? Een veelgestelde vraag waar we op deze pagina antwoord op geven. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in een gewricht steeds slechter wordt. Mensen met artrose hebben vaak last van stijfheid en pijn in de gewrichten waar de artrose zich voordoet. De meest voorkomende vormen van Artrose zijn:

 • knie artrose
 • heup artrose

Fysiotherapie is een van de manieren waarmee het proces van artrose kan worden afgeremd. Vandaar de vraag; wordt fysiotherapie vergoed bij artrose?

Artrose vergoed vanuit de basisverzekering

Sinds 2018 is er een vergoeding voor mensen met artrose klachten vanuit de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering worden er 12 behandelingen fysio- of oefentherapie vergoed. Het eigen risico is hierop van toepassing. Helaas zijn 12 jaarlijkse behandelingen vaak niet voldoende om artrose goed te behandelen. Daarom is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten voor fysiotherapie. Verzekeraars bieden verschillende pakketten aan. Je kan er voor kiezen om veel fysiotherapie behandelingen te laten vergoeden. Je betaalt dan wel een hoge premie. In de aanvullende verzekering krijg je naast de fysiobehandelingen ook andere vergoedingen.

Er staat een operatie gepland, krijg ik dan alsnog een vergoeding?

Op het moment dat je een operatie hebt ingeplant om het gewricht te vervangen, geldt de vergoeding artrose vanuit de basisverzekering niet meer. Je betaalt elke behandeling dan zelf. Je kan de fysiotherapie behandelingen wel laten vergoeden vanuit de aanvullende verzekering.

Artrose vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Artrose is een klacht die niet is te genezen, maar die wel kan worden afgeremd. De fysio- of oefentherapeut helpt jou aan de juiste informatie en oefeningen. Via onze site kan je eenvoudig en objectief de verschillende fysiotherapie verzekeringen vergelijken. Het vergelijken van de verzekeraars geeft jou een overzicht van wat je krijgt bij het afsluiten van een aanvullende verzekering en de premies hieraan verbonden.

Waarom jezelf aanvullend verzekeren voor artrose verstandig is

De meeste aanvullende verzekeringen met zo’n 12 behandelingen, kosten tussen de 20 en 30 euro per maand. Omgerekend gaat dat om bedragen tussen de 240 en 360 euro per jaar. Dat is voordeliger dan de 385 euro eigen risico die je betaalt bij het verzekeren vanuit de basisverzekering. Wat voor jou het beste is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Wij hebben hieronder twee rekenvoorbeelden gemaakt:

Voorbeeld kosten bij 12 behandelingen

Kosten zonder verzekering:

 • Kosten per behandeling : €40
 • Kosten: 12 x 40 = €480
 • Vergoeding: €480
 • Eigen Risico: 385
 • Netto vergoeding:€95

Zelf betalen: €385

Kosten met verzekering:

 • Kosten per behandeling: €40
  Kosten 12 x 40 = €480
 • Premie verzekering: €25
 • Kosten: 12 x 25 = €300

Zelf betalen: €300

Voorbeeld kosten bij 24 behandelingen

Kosten zonder verzekering:

 • Kosten per behandeling: €40
 • kosten: 12 vergoede behandelingen x 40 = €480
 • Kosten: Overige 12 behandeling x 40 = €480
 • Eigen risico: €385
 • Netto vergoeding (vanuit basisverzekering): €95

Zelf betalen: €865

Kosten met verzekering:

 • Premie per maand: €40
 • Kosten verzekering: 12 x 40 = €480

zelf betalen: €480

Bij het niet verzekeren van de fysiotherapie behandelingen met een aanvullende verzekering is het mogelijk dat je tegen honderden euro’s extra kosten komt te staan! Gelukkig is dit simpel te voorkomen.

Maak voor jezelf de berekening

In het rekenvoorbeeld hierboven is te zien dat het afsluiten van een aanvullende verzekering minder prijzig is. Nogmaals wijzen we erop dat jouw persoonlijke situatie en behoefte de belangrijkste factor is in deze afweging. Naast de fysiotherapie behandelingen die vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering, wordt er vaak ook andere zorg gedekt. Dit kan je zien als de extra’s die je erbij krijgt. Met de vergelijkingstabel zie je de verschillende prijzen, vergoedingen en extra’s per verzekering en verzekeraar naast elkaar.

Geldige verwijzing en voorwaarden

De verzekeraars eisen een geldige verwijzing, voordat fysio- of oefentherapie vergoed wordt vanuit de basisverzekering bij artrose. Ook moet de fysiotherapeut aangesloten zijn bij het KNGF of het KRF. Het KRF NL is een kwaliteitsbasis voor alle fysiotherapeuten. Zo werken fysiotherapeuten met elkaar aan de verbetering van het vak. Een aangesloten fysiotherapeut wordt dan ook als een ‘geldig’ fysiotherapeut gezien. Hetzelfde geldt voor de oefentherapeut. Zij moeten zich direct inschrijven bij het KP nadat ze het bewijs van bevoegdheid hebben ontvangen.

Vergelijk de fysiotherapie verzekeringen

Zoals eerder benoemd, raden we je aan om gebruik te maken van de tabel op onze website om op een eenvoudige en objectieve manier de verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Hiermee verkrijg je snel inzicht in de verschillende prijzen en vergoedingen. Dit kan via de pagina fysiotherapie verzekering 2024 vergelijken. Succes!