Vergoeding Whiplash

Een whiplash ontstaat wanneer je een onverwachte, krachtige beweging maakt. Tijdens de beweging slingert je hoofd eerst naar voren en vervolgens naar achter. Letterlijk vertaald betekent whiplash dan ook zweepslag, de beweging die je hoofd maakt.
Een whiplash kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan er pijn ontstaan in je nek, schouders en zelfs je armen.
Een whiplash gaat vaak vanzelf over maar dat kan weken tot maanden duren. Door whiplash fysiotherapie behandelingen te volgen, kan je de klachten verminderen en het herstelproces versnellen.

Vergoeding uit aanvullende verzekering

Whiplash behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie. Vaak heeft een combinatie van fysiotherapie en manuele therapie een positief effect op het herstel. Daarnaast is een balans tussen oefeningen en rust erg belangrijk.
Raadpleeg voor de meest geschikte behandeling jouw fysiotherapeut.

Hoe ontstaat een whiplash?

Een whiplash komt het meeste voor in de auto. Tijdens een kop-staartbotsing maakt je hoofd een zweep beweging. Door die zweep beweging verrek je de spieren in je nek. Naast de auto kan je ook een whiplash oplopen tijdens het sporten of na een val. Een whiplash kan worden veroorzaakt door een botsing of een bal tegen het hoofd. Wees in dat geval extra voorzichtig, aangezien je naast een whiplash ook een hersenschudding kunt oplopen.

Mogelijke gevolgen van een whiplash

Hoewel klachten meestal vanzelf verdwijnen, kunnen sommige mensen blijvende symptomen ervaren. Dit kan resulteren in moeilijkheden bij dagelijkse activiteiten, werk, school, vrije tijd en sociale interacties, met mogelijke emotionele en fysieke beperkingen tot gevolg. Zo kun je problemen krijgen met:

  • onthouden
  • aandacht erbij houden
  • bewegen/ evenwicht
  • verplaatsen (autorijden/ fietsen)
  • het verwerken van het ongeluk
  • emoties (minder energie voor sociale interacties)

Verwijzing van de huisarts

Wanneer je vermoedt dat je een whiplash hebt, is het verstandig om eerst naar de huisarts te gaan. Daar kan aan de hand van vragen en testjes worden vastgesteld of je inderdaad een whiplash hebt en hoe ernstig deze is. Als een whiplash wordt vastgesteld, zal de huisarts je doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Hoewel het misschien niet zo lijkt, bespaar je tijd en geld door eerst naar de huisarts te gaan. Er bestaan namelijk diverse vormen van whiplash fysiotherapie. Door eerst de huisarts te bezoeken, krijg je direct de juiste behandelingsvorm voorgeschreven.

Verschillende soorten whiplash fysiotherapie

Na de diagnose van de huisarts wordt er gekeken welke behandelmethode het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie. De meest voorkomende behandelingen bij een whiplash zijn:

  • Whiplash fysiotherapie
  • Oefeningen tegen stekende nekpijn
  • Manuele therapie
  • Dry Needling
  • Medical Taping
  • Mobiliteitsoefeningen
  • Halskraag

Na het huisartsbezoek is de meest voorkomende behandeling whiplash fysiotherapie. Deze kan eventueel gecombineerd worden met het dragen van een halskraag. De halskraag is bedoeld om tijdelijke verlichting te bieden, maar het effect ervan is niet altijd gegarandeerd. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of de klachten aanhouden of zelfs erger worden.

5 tips tijdens de revalidatie

  1. Rust is het beste medicijn. Een whiplash is een vervelende blessure. Hoe meer rust je neemt, hoe sneller je zult herstellen.
  2. Gebruik ijs om de pijn te verlichten. Het wordt aangeraden om voor 15 minuten te ijzen. Doe dit om de drie tot vier uur voor twee a drie dagen lang.
  3. Probeer te wandelen als dat lukt. Je kan je hoofd leegmaken en de klachten kunnen ook nog eens afnemen.
  4. Als de pijn echt te veel wordt, kun je overwegen om pijnstillers te nemen. Doe dit bijvoorbeeld alleen voor het slapen gaan. De pijn is een indicatie van je lichaam dat je het rustig aan moet doen.
  5. Gebruik je hoofd niet. Je lichaamshouding is nu erg belangrijk. Laat je hoofd niet hangen en verwissel je houding zodat de stijfheid niet erger wordt.

Kortom, een whiplash is een vervelende blessure waar iedereen last van kan krijgen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Whiplash fysiotherapie verzekeren

Samenvattend heb je bij een whiplash last van een verrekte nek. Een whiplash is meestal een gevolg van een verkeersongeluk. Hierdoor kan deze blessure iedereen overkomen en kan je er vaak zelf niks aan doen. In dit geval is het juist fijn om een fysiotherapie verzekering te hebben, zeker omdat het weken of zelfs maanden kan duren voordat je herstelt van een whiplash.
Aangezien een whiplash lang kan aanhouden is het verstandig om fysiotherapie verzekering af te sluiten. Betaal nooit te veel voor je verzekering door je fysiotherapie verzekering te vergelijken met onze tool.