Manuele therapie

In de hedendaagse samenleving is het van belang om evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning. Veel mensen kiezen ervoor om een sport te beoefenen om hun gezondheid te ondersteunen. Manuele therapie, zoals fysiotherapie, kan de eerste stap zijn om verlichting te vinden. Het richt zich niet alleen op het behandelen van problemen, maar ook op het voorkomen van toekomstige klachten. Dit helpt je om je lichaam beter te begrijpen. Wat relevant is om te benadrukken, is dat manuele therapie vaak vergoed kan worden door zorgverzekeraars. Deze vergoeding kan variëren afhankelijk van je zorgverzekering en individuele situatie.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een gespecialiseerde tak binnen de fysiotherapie die gericht is op het behandelen van problemen met spieren en gewrichten. Wat manuele therapie onderscheidt, is het gebruik van hands-on technieken. Dit betekent dat de therapeut fysieke manipulaties en mobilisaties toepast om de functie en beweging van gewrichten en spieren te verbeteren. Belangrijk om te weten is dat manuele therapie een integraal onderdeel vormt van een breder behandelingsplan, dat ook coaching, specifieke oefeningen en advies omvat. Dit alles is ontworpen om je te helpen weer optimaal te functioneren. Manuele therapie wordt afgestemd op je individuele behoeften en omvat een combinatie van precieze en pijnvrije technieken om je te ondersteunen bij het herwinnen van mobiliteit en het verminderen van klachten in het bewegingsstelsel.

Kosten en vergoeding van manuele therapie

De kosten van manuele therapie variëren en er zijn geen vastgestelde wettelijke tarieven voor deze behandeling. Over het algemeen ligt het gemiddelde tarief voor een sessie tussen de €40 en €60. Bij de meeste zorgverzekeraars wordt manuele therapie vergoed tot 9 behandelingen met een aanvullende zorgverzekering. Hieronder staat een opsomming met verzekeraars die meer dan 9 behandelingen per jaar vergoeden:

Behandelingen Premie

12 per jaar€19,95

12 per jaar€32,50

18 per jaar€51,73

24 per jaar€52,72

De kosten van manuele therapie variëren en er zijn geen vastgestelde wettelijke tarieven voor deze behandeling. Over het algemeen ligt het gemiddelde tarief voor een sessie tussen de €40 en €60.

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering zorgvuldig te controleren om te begrijpen welke dekking en beperkingen van toepassing zijn. Als jij wilt weten welke verzekering jij nodig hebt die aansluiten op jouw situatie kun je hier jouw fysiotherapie verzekering vergelijken. Zo weet je zeker dat jij de juiste verzekering kiest.

Wanneer heb je manuele therapie nodig?

Omdat manuele therapie nauw verwant is aan fysiotherapie, kan het soms verwarrend zijn welke behandeling het meest geschikt is voor bepaalde klachten. Over het algemeen kan worden gezegd dat manuele therapie bijzonder effectief is bij klachten die te maken hebben met stijfheid of beperkingen in beweging. Aan de andere kant richt fysiotherapie zich meer op klachten die verband houden met algemene conditie, kracht en coördinatie.

Hier zijn enkele veelvoorkomende aandoeningen die met manuele therapie worden behandeld:

  1. Sport blessures: Manuele therapie kan effectief zijn bij het behandelen van blessures die zijn opgelopen tijdens sportactiviteiten, of het nu gaat om professionele sporters of recreatieve sportbeoefenaars.
  2. Gewrichtsontstekingen en beperkingen: Manuele therapie kan verlichting bieden bij aandoeningen waarbij gewrichten ontstoken zijn of de beweging beperkt is.
  3. Rugklachten, zoals hernia’s en ischias: Manuele therapie kan worden ingezet om rugklachten te verlichten, inclusief hernia’s en ischias.
  4. Nek- en rugblessures: Manuele therapie kan helpen bij de behandeling van blessures aan de nek en de rug, waaronder whiplash en verrekkingen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de keuze tussen manuele therapie en fysiotherapie afhangt van de specifieke aard en oorzaak van de klachten, evenals de beoordeling van een gekwalificeerde therapeut.

Manuele therapie in de basisverzekering?

Manuele therapie zit niet standaard in de basisverzekering in Nederland. In Nederland dekt de basisverzekering alleen de kosten voor fysiotherapie voor bepaalde groepen, zoals kinderen tot 18 jaar met een chronische aandoening en volwassenen vanaf de 21ste behandeling bij een chronische aandoening (na de eerste 20 behandelingen). Manuele therapie valt over het algemeen onder aanvullende verzekeringen, wat betekent dat je een fysiotherapie verzekering moet afsluiten om de kosten van manuele therapie vergoed te krijgen. Het is belangrijk om te checken bij welke zorgverzekeraar jij de juiste dekking hebt. Heb je nog geen aansluitende verzekering kun je bij fysiotherapie vergelijken op basis van jouw situatie de juiste verzekering kiezen.

Manuele therapie in de aanvullende verzekering?

Manuele therapie valt doorgaans onder aanvullende verzekeringen in Nederland. De basisverzekering dekt over het algemeen geen manuele therapie, tenzij het wordt voorgeschreven als onderdeel van een behandeling voor een chronische aandoening. Vaak valt dit onder een fysiotherapie verzekering. Hier zijn enkele situaties waarin manuele therapie meestal onder een fysiotherapie verzekering valt:

  1. Vrijwillige aanvullende verzekering: Als je specifieke dekking wilt voor manuele therapie, moet je een fysiotherapie verzekering afsluiten die dit dekt. De mate van dekking en de voorwaarden kunnen variëren tussen verschillende verzekeringen.
  2. Aantal behandelingen: fysiotherapie verzekeringen hebben meestal een maximum aantal behandelingen voor manuele therapie per jaar. Dit aantal verschilt per verzekeraar en het gekozen verzekeringspakket. Meestal is het maximum aantal aantal behandeling dat vergoedt wordt 9
  3. Eigen risico: Voor fysiotherapie verzekeringen geldt doorgaans geen eigen risico zoals bij de basisverzekering. De kosten van manuele therapie worden meestal volledig vergoed binnen de grenzen van je aanvullende polis.
5/5 - (2 stemmen)