Vergoeding Osteoporose

Osteoporose is een chronische aandoening waarbij je botweefsel sneller afneemt dan gemiddeld. Je kunt de afname van botweefsel vertragen door osteoporose fysiotherapie. Deze vorm van fysiotherapie is gericht op het sterker maken van je botten.

Mocht je vallen en iets breken, kan je ook daarvoor naar de fysiotherapeut. Voor een fractuur gelden er nog een aantal extra regels. Op deze pagina staat alles uitgelegd zodat je precies weet waar je aan toe bent op het gebied van: osteoporose kosten, osteoporose vergoeding en verzekeringen.

Osteoporose vergoeding basisverzekering

Vanaf de 21ste behandeling wordt osteoporose fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. In het geval van een fractuur heeft de patiënt recht op zes of twaalf maanden behandeling. Wanneer je niet geopereerd hoeft te worden, heb je recht op zes maanden fysiotherapie. Bij een operatie heb je recht op twaalf maanden.

Geldt er een eigen risico voor osteoporose?

In tegenstelling tot osteoporose fysiotherapie, worden botbreuken die in het ziekenhuis behandeld worden, wel betaald uit de basisverzekering. Aangezien de kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, geldt dat je mogelijk het eigen risico nog aan je zorgverzekeraar moet betalen. De ziekenhuiskosten die volgen (voor bijvoorbeeld onderzoek) zullen gedeeltelijk of helemaal vergoed worden door je ziektekostenverzekering.

Osteoporose vergoeding aanvullende verzekering

Bij zowel het trainen van je botten als het herstel van een fractuur, worden de eerste 20 behandelingen vergoed uit de aanvullende verzekering. Mocht je geen aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie hebben, dan moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen.

Kosten osteoporose fysiotherapie

De kosten voor osteoporose behandelingen verschillen per fysiotherapeut. Er is namelijk geen wettelijk tarief. Neem dus contact op met je fysiotherapeut voor de kosten van je behandelingen. Over het algemeen valt een osteoporose behandeling onder de categorie oefentherapie. De gemiddelde prijs voor deze vorm van fysiotherapie ligt tussen de €40 en €65.

Het aantal behandelingen voor osteoporose kan flink oplopen. Vooral wanneer je een fractuur hebt. Het wordt dus aangeraden om een fysiotherapie verzekering af te sluiten. Je kan je fysiotherapie verzekering vergelijken zodat je nooit te veel betaalt.

Wanneer kan je fysiotherapie gebruiken?

Je kan in twee instanties voor osteoporose naar de fysiotherapeut. Als preventie voor botbreuken. In dit geval wil je je botten trainen, waardoor je de afname van botweefsel beperkt. De andere optie is om te herstellen van een fractuur.

Preventieve behandeling

Wanneer je erachter bent gekomen dat je osteoporose hebt, is het verstandig om je botten zo sterk mogelijk te houden. Fysiotherapie kan je daarbij helpen. Een fysiotherapeut kan oefeningen met je doen en “huiswerkoefeningen” geven. Door oefeningen te doen die je botten belasten kan je het osteoporose proces vertragen.
Let op! Botten trainen duurt langer dan spieren trainen. Geef dus niet te snel op.

Herstellen na fractuur

Jammer genoeg komen veel mensen erachter dat ze osteoporose hebben door een bot te breken. Wanneer je een fractuur hebt opgelopen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Fysiotherapie kan het herstel stimuleren.