Vergoeding verzwikte/ verstuikte enkel

Normaal gesproken wordt je enkel stevig gehouden door je enkelbanden. Wanneer je je enkel verstuikt of verzwikt, worden je enkelbanden uitgerekt, met als gevolg dat je enkel ‘slap’ is. Aan de hand van de ernst van je verzwikking kan er ook een scheurtje in je enkelband ontstaan, of je enkelband kan zelfs helemaal doorscheuren.
Er zijn in essentie dus drie gradaties waarin je enkelbanden zich kunnen verkeren na een verzwikking. Voordat we de gradaties beschrijven, leggen we eerst uit waarom je voor de zekerheid beter naar de fysiotherapeut kunt gaan.

Fysiotherapie bij verzwikte enkel

De fysiotherapeut kan met zekerheid de ernst van jouw verstuikte enkel vaststellen. Als de fysiotherapeut weet wat er aan de hand is, krijg je gelijk advies over onder andere belasting, koelen en rust. Indien er ondersteuning nodig is kan je enkel worden getaped of worden opgemeten voor een brace. Tot slot weet de fysiotherapeut precies welke oefentherapie het meest geschikt is voor jouw specifieke klacht. De kosten van oefentherapie liggen meestal rond de 45 euro per behandeling van een half uur. Een intake (de eerste behandeling) kost vaak iets meer, namelijk rond de 55 en 60 euro.

Vergoeding bij verzwikte enkel

Wanneer je een verzwikt enkel hebt, zal de fysiotherapeut dus zeer waarschijnlijk oefentherapie en rust adviseren. Oefentherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering maar uit de aanvullende verzekering. In het geval dat een fysiotherapeut of arts niet zeker weet of je enkel gebroken is, zal je worden doorverwezen om een foto te laten maken. In dit geval is het wel heel fijn om een zorgverzekering met fysiotherapie te hebben aangezien je dan vergoed bent tegen de kosten.

Fysiotherapie vergelijken

Hoeveel geld je kwijt bent aan fysiotherapie gaat altijd gepaard met hoeveel behandelingen je nodig hebt. In het geval van een verzwikte enkel ligt het eraan of je enkelbanden verrekt, ingescheurd of afgescheurd zijn. In het laatste geval duurt de revalidatie tussen de 3 en 6 maanden. Dan is het voordeliger om een fysiotherapie verzekering af te sluiten.
Net als bij een verzwikte enkel zijn er veel variaties en gradaties van een fysiotherapie verzekering. Zorg ervoor dat je de verzekering kiest die het beste bij jou past. Dit kan je doen door je fysiotherapie verzekering te vergelijken.

3 gradaties verzwikte enkel

Zoals al eerder vermeld zijn er 3 gradaties waarin je je enkel kan verzwikken. De gradaties zijn gebaseerd op wat er met je enkelbanden gebeurt. Je kan je enkelbanden verrekken, inscheuren en afscheuren.
Let op! Gebruik de onderstaande informatie uitsluitend om kennis op te doen. Wij raden iedereen ten zeerste aan om bij pijn of klachten een fysiotherapeut of arts op te zoeken.

Verrekte enkelbanden

In het geval dat je enkelbanden verrekt zijn, heb je geluk bij een ongeluk. Bij deze blessure kan je namelijk binnen 2 weken weer lopen. Bij een verrekking kan je redelijk goed steunen op je enkel. Verder ontstond de pijn pas 15 tot 30 minuten na het incident. Koel de enkel de eerste 24 uur na het incident en leg de enkel op een verhoogde plek. Probeer bij een verrekking de enkel regelmatig te bewegen en erop te steunen, zolang dat geen pijn doet.

Ingescheurde enkelbanden

Bij een ingescheurde enkel, zitten er kleine scheurtjes in je enkelbanden. Deze scheurtjes hebben meer tijd nodig om te herstellen. Het is lastig om zelf ingescheurde enkelbanden te onderscheiden van afgescheurde enkelbanden aangezien de symptomen erg vergelijkbaar zijn. De pijn ontstaat meteen na het ongeluk, de enkel kleurt paars en je kan er niet of nauwelijks op steunen. Het enige voordeel van ingescheurde enkelbanden is dat je meestal binnen 6 weken geneest.

Afgescheurde enkelbanden

In het geval dat je je enkelbanden hebt afgescheurd, zal je dus vergelijkbare symptomen hebben als bij ingescheurde enkelbanden. Daarentegen is het herstel veel langer, namelijk tussen de 3 en 6 maanden.

Nogmaals raden wij het altijd aan om niet zelf conclusies te trekken. Ga naar een fysiotherapeut, zeker wanneer de klachten na een aantal dagen niet afnemen of je twijfelt over je blessure. De fysiotherapeut kan concreet vaststellen hoe erg de verstuiking is en wat je eraan kunt doen.