Welke soorten therapie vallen onder fysiotherapie?

Onderstaand hebben wij voor jou een lijst gemaakt met de verschillende soorten en vormen van therapie die vallen onder de categorie fysiotherapie. Vaak kan je voor je klachten aankloppen bij de algemene fysiotherapeut, maar soms is het beter om een specialist op te zoeken.

Algemene fysiotherapie

Algemene fysiotherapie gaat om het verhelpen van veelvoorkomende klachten die simpel zijn op te lossen. Heb jij bijvoorbeeld last van je nek? dan kan je gewoon bij de ‘algemene’ fysiotherapeut aankloppen. Blijkt het toch iets gecompliceerder te zijn dan gedacht? Dan zal je fysiotherapeut het hier met jou over hebben en je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Werk/arbeid -fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie helpt mensen met het aanpakken van veelvoorkomende klachten die voortkomen uit het verrichten van werkzaamheden. Een fysiotherapeut die hierin gespecialiseerd is, helpt bij het oplossen van deze klachten en helpt ook bij de re-integratie van de patiënt.

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut begeleid jongeren onder de 18 bij het verhelpen van problemen of het tegengaan van een verergering van de klachten. Vaak is de algemene fysiotherapeut ook bevoegd om kinderen te helpen. Vraag dit aan je eigen fysiotherapeut.

Manuele therapie

Bij manuele therapie wordt er professionele ondersteuning geboden aan patiënten die kampen met klachten aan de wervelkolom, evenals aan klachten in de armen en benen. Door te werken aan de mobiliteit en anderzijds aan de verbetering van de lichaamshouding worden klachten verminderd of verholpen.

Sportfysiotherapie

Bij sportfysiotherapie worden klachten verholpen die zijn opgelopen tijdens het sporten. Daarnaast adviseert de sportfysiotherapie vaak ook professionele sporters.

Bekkenfysiotherapie

Bij bekkenfysiotherapie worden klachten verholpen met betrekking tot het bekken, de lagere rug, de buik en de bekkenbodem.

Geriatriefysiotherapie

Naarmate mensen ouder worden, ervaren ze vaak een afname in hun mobiliteit, wat kan leiden tot klachten en beperkingen. De geriatriefysiotherapeut is een speciaal opgeleide fysiotherapeut die zich richt op de zorg voor ouderen. Hun expertise ligt in het helpen van ouderen om hun mobiliteit te behouden of te verbeteren.

Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten die te maken hebben met een extreme ophoping van vocht in het lichaam, ook wel bekend als oedeem. Dit doet zich onder andere voor bij mensen met aandoeningen zoals kanker en bloedvatproblemen.

Orofaciale fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met klachten van de spieren en gewrichten in het hoofd, evenals het halsgebied en de kaken. Deze specialist biedt deskundige zorg en de juiste begeleiding om deze specifieke gebieden te behandelen en te helpen bij het revalideren.

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is er om mensen met klachten door stress en spanning te helpen en begeleiden. Dit zijn vaak klachten die geen simpele oplossing hebben en zeer diep kunnen zitten bij de patiënt.

Fysiotherapie behandelingen laten verzekeren

De bovenstaande lijst is een lijst met de meest voorkomende soorten fysiotherapie. Natuurlijk zijn er ook nog anderen soorten therapie. Als je denkt een speciale vorm van fysiotherapie nodig te hebben, is het handig om je verzekeraar te raadplegen. De meeste soorten therapie worden vanuit een aanvullende verzekering gedekt. Via onze website kan je eenvoudig en objectief je fysiotherapie verzekeringen vergelijken.